Kritni sklad rente

Ko izberemo dodatno pokojninsko rento se naši prihranki iz sklada varčevanja prenesejo v sklad izplačevanja pokojninskih rent iz katerega se nam izplačuje dodatna pokojnina.

Naložbeni cilj sklada izplačevanja rent je doseganje tehnične obrestne mere ob sprejetem izredno nizkem naložbenem tveganju. Vse rente Pokojninske družbe A so variabilne, kar v praksi pomeni, da ob izračunu prve rente upoštevamo določeno tehnično obrestno mero (0,5% po trenutno veljavnem pokojninskem načrtu SPAI-3 in trenutno veljavnem premijskem ceniku).

Višina vseh nadaljnjih izplačil pa je odvisna od vsakokratnega donosa sklada izplačevanja pokojninskih rent. Pred znižanjem višine rente ščiti zavarovance zajamčeni donos sklada, ki znaša po aktualnem Pokojninskem načrtu SPAI-03 0,5% letno, kar pomeni, da se višina rent lahko samo zviša in ne zniža.

V razdelku desno lahko najdete kvartalna poročila o poslovanju sklada z vsemi podrobnejšimi informacijami o donosu in sestavi naložb, ki je zelo konservativna. Veliko večino naložb sklada predstavljajo državne in podjetniške obveznice, ki so glede na izdajatelje globalno razpršene. 

Pogosta vprašanja - Dodatna pokojnina

Kadarkoli po upokojitvi. V primeru, da ste starejši kot 53 let in niste več vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa lahko začnete prejemati predčasno dodatno pokojnino.

Obrazci so na voljo na povezavi, lahko pa nas pokličete na telefonsko številko 01 230 77 28.

Za pridobitev informativnega izračuna dodatne pokojnine prosimo izpolnite spletni obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo poslali izračun. Za izračun nas lahko tudi pokličete na 01 230 77 22 oziroma pošljete elektronsko sporočilo na info@pokojninskad-a.si.

Vsa pogosta vprašanja