Individualno varčevanje v pokojninskih skladih z davčno olajšavo

Edino varčevanje z davčno olajšavo s katerim lahko poskrbite za svojo varno prihodnost in si znižate dohodnino. 

Ključne lastnosti:

  • Davčna olajšava;
  • Brez vezave (možna prekinitev oz. mirovanje kadarkoli);
  • Različne naložbene možnosti;
  • Možnost spletne sklenitve;
  • Nizki in pregledni stroški.

Edinstvena davčna olajšava

Država spodbuja individualno varčevanje v pokojninskih skladih z davčno olajšavo in vplačila tekom leta se upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove. Posameznik lahko izvede vplačilo v poljubni višini mesečno oz. letno, vplačila do višine 5,84% bruto plače (v letu 2024 ne več kot skupaj 2.904 evrov) pa se bodo samodejno upoštevala pri znižanju dohodninske osnove.

Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

Primer vplačil in davčne olajšave za različne plače

NETO PLAČA MESEČNA VPLAČILA LETNA VPLAČILA VRAČILO DOHODNINE
1.700 € 150 € 1.800 € 468 €
2.500 € 200 € 2.400 € 792 €
5.000 € 242 € 2.904 € 1.452 €

Ob poračunu dohodnine boste prejeli nazaj od 16 do 50% vplačila odvisno od dohodninskega razreda. Izračunajte si točno znižanje dohodnine za vašo neto plačo z mobilno aplikacijo ePokojnina. V primeru smrti se prihranki dedujejo in tako poskrbimo v primeru najhujšega tudi za svojce.

Sklenitev varčevanja

K pokojninskim skladom pristopite s sklenitvijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja le z nekaj kliki prek elektronskega obrazca oziroma z izpolnitvijo pristopne izjave, ki nam jo lahko pošljete nazaj po elektronski ali klasični pošti. Na izjavi izberete pokojninski sklad v katerem želite varčevati in višino vplačil (možna prekinitev oziroma sprememba vplačil kadarkoli). Podrobnejši pogoji sklenitve na povezavi

Izvajanje vplačil

Vplačila lahko izvajate prek trajnega naloga ali z neposrednim nakazilom preko vašega spletne banke (podrobni podatki za nakazilo premije) po želeni dinamiki brez vezave. Vplačilo lahko izvedete tudi z Diners Club kartico prek spleta, ki omogoča plačilo letne premije na do 12 obrokov (več o možnosti plačila z Dines Club kartico na povezavi).

Za pripravo naloga za plačilo premije lahko z vašo spletno banko slikate spodnjo QR kodo oziroma si ogledate primer izpolnjenega plačilnega naloga. 

            

Izplačilo prihrankov 

Prihranke lahko dobite izplačane kadarkoli v obliki enkratnega izplačila oziroma ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente.

Do izplačila se vam bodo prihranki plemenitili na individualnih varčevalnih računih v izbranih skladih. Izbirate lahko med tremi skladi življenjskega cikla, od dinamičnega Delniškega sklada, do konservativnega Zajamčenega sklada, ki ima garantirano glavnico in letni donos. Več o skladih na povezavi, mesečno stanje pa lahko vedno spremljate prek brezplačnega spletnega računa.  

Večja vplačila nad davčno olajšavo (PDA Plus)

Ker je omejena le višina davčne olajšave in ne sama višina vplačil, lahko v pokojninske sklade izvajate tudi večja enkratna vplačila in na primer v pokojninski sklad prenesete svoj depozit z banke. Podrobnosti glede večjih vplačil in obdavčitvi na ta način vplačanih prihrankov na povezavi

Pogoji varčevanja - Povezava

Pokojninski načrt individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PNA-02ŽC

Pristopna izjava za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PI PNA-02ŽC

Primer izpolnjenega plačilnega naloga - Dokument

Pogosta vprašanja - Varčevanje

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja