Zakaj varčevanje za pokojnino?

Zaradi vedno nižjih javnih pokojnin bo za ohranitev našega življenjskega standarda zelo pomembno, da se glede prihodnosti ne zanašamo le na državo.

Ključne lastnosti:

  • Edino varčevanje z davčno olajšavo;
  • Lahko varčujemo samostojno ali preko podjetja;
  • Pestra izbira skladov;
  • Dedovanje prihrankov v primeru smrti;
  • Možnost spletne sklenitve;

Z vplačili pokojninskega varčevanja si tekom svoje delavne dobe vplačujemo sredstva na posebni varčevalni račun iz katerega ob upokojitvi začnemo prejemati dodatno pokojninsko rento. V vmesnem času so prihranki skrbno investirane v naložbe s čimer je zagotovljena njihova dolgoročna rast. V primeru smrti pred upokojitvijo se prihranki dedujejo s čimer poskrbimo tudi za svojce v primeru najhujšega.

Edino varčevanje z davčno olajšavo

Država spodbuja pokojninsko varčevanje s posebno davčno olajšavo. Zaposleni se lahko vključi v kolektivno zavarovanje prek delodajalca pri katerem premije v celoti oziroma delno financira delodajalec oziroma se vključi v individualno zavarovanje pri katerem samostojno financira premije. Več o davčni olajšavi na povezavi

Spletna sklenitev

Zelo enostavna je tudi sklenitev varčevanja, saj lahko začnemo varčevati le z nekaj kliki in vse uredimo na daljavo. Začnite varčevati na povezavi.  

Več kot pol milijona Slovencev in Slovenk že varčuje

V Sloveniji obstaja dodatno pokojninsko zavarovanje od leta 2001 in do danes je vključenih v varčevanje že skoraj 600.000 zaposlenih, ki so za dodatno pokojnino privarčevali že več kot 3 milijarde evrov. Vedno več je tudi zaposlenih, ki ob upokojitvi poleg javne pokojnine prejemajo še dodatno pokojnino s katero si občutno izboljšajo svojo kvaliteto življenja.

V nekaterih zahodnih državah so dodatne pokojnine že višje kot javne, zato je toliko pomembneje, da začnemo varčevati za pokojnino čim prej in si zagotovimo že danes brezskrbno prihodnost. 

Pogosta vprašanja - Varčevanje

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja